15 Ιουλίου – Πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο

Μια σειρά από διαιρετικές ενέργειες της Χούντας των Αθηνών, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σηματοδοτεί την αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου. Το προδοτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ‘’μετά από των συναδόντων αυτοίς εγκληματιών στην Κύπρο’’, με την ισχύν των όπλων οδεύουν στο προεδρικό για να καταλύσουν τη δημοκρατία. Η κερκόπορτα της Κύπρου είχε ήδη ανοίξει, έδωσε πρόσχημα και αφορμή στον Αττίλα να επέμβει και να σφετερίζεται μέχρι σήμερα το μισό της πατρίδας μας.

Η ΕΦΕΚ ΗΒ καταδικάζει οτιδήποτε έχει σχέση με το πραξικόπημα, όπως καταδικάζει και οποιανδήποτε μορφή βίας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στον φοιτητικό κόσμο τα τραγικά αποτελέσματα που αποφέρει ο φανατισμός , η διχόνοια και η επιβολή απόψεως δια της βίας. Η 15η Ιουλίου αποτελεί μέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής. Με κανένα όμως, τρόπο δεν θα πρέπει να αρκεστούμε σε φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων, αλλά θα πρέπει να αντλήσουμε τα απαραίτητα πικρά διδάγματα, μέσα από την δύναμη της εθνικής μνήμης , για να οδηγηθούμε στην εθνική αυτογνωσία. Να βάλουμε τον ‘’δάκτυλον επι των τύπων των ήλων’’. Ως η νέα γενιά οφείλουμε να γνωρίζουμε το παρελθόν, να διορθώνουμε το παρόν και να προβλέπουμε το μέλλον. Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας, κάθε πολίτευμα, κάθε ιδεολογία και κάθε ιδεοληψία που έχει ως βάση του τον ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ, τον ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ και την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών. Τα καταδικάζουμε ευθέως και απερίφραστα, ανεξαρτήτου χρώματος ή του μανδύα που αυτά φέρουν μαζί τους.

Με αίσθημα ευθύνης η ΕΦΕΚ ΗΒ, ανανέωσε και συνεχίζει να ανανεώνει την υπόσχεση της και επαναβεβαιώνει την προσήλωση της στις αρχές της δημοκρατίας. Στέλνουμε ακόμα μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα ομοψυχίας και εθνικής ενότητας. Η νεολαία αποτελούσε ανέκαθεν το ζωογόνο κύτταρο της πολιτικής.

Έχοντας αυτό στο μυαλό και συνεσταλμένα, προχωρούμε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και διάθεση για διαμόρφωση νέων δεδομένων προσαρμοσμένων στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποίας πλέον περήφανα ανήκουμε.