11 Ιουλίου – Τραγική Έκρηξη Ευάγγελος Φλωράκη Μαρί

Ως ΕΦΕΚ ΗΒ, εκφράζουμε τον απόλυτο σεβασμό , την κατανόηση και τη συμπάθεια μας , στις οικογένειες των 13 αδικοχαμένων συμπατριωτών μας , οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι εν ώρα καθήκοντος κατά τη φονική έκρηξη, στη Ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί την 11η Ιουλίου 2011.

«Ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφο κι ο άνεμος σκληρός ποτέ ας μη σκορπίσει το χώμα το μακάριο που τους σκεπάζει.»

Aν­δρέ­ας Κάλ­βος

Έχουν περάσει κιόλας εννέα χρόνια από τη θανατηφόρα έκρηξη των 130 εμπορευματοκιβωτίων. Η προϊστορία τους ήταν ότι είχαν κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο το 2009 το οποίο τα είχε παραλάβει στο Ιράν και κατευθυνόταν προς τη Συρία. Είχαν αποθηκευτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τοποθετήθηκαν στη ναυτική βάση στο Μαρί, καθ’ ‘ υπόδειξη των λειτουργών της τότε κυβέρνησης.

Τα εμπορευματοκιβώτια τις τελευταίες μέρες προτού εκραγούν , παρουσίασαν διόγκωση στο εξωτερικό τους και στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές αλυσιδωτές εκρήξεις , εξ όσων έχει καταγραφεί στις μαρτυρίες. Παρ ΄ όλα ταύτα δυστυχώς , δεν επιδείχθηκε η δέουσα σημασία.

Η έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια εκτός από τις υλικές ζημιές που προκάλεσε οδήγησε στο πάνθεον των ηρώων 13 λεβέντες που τελούσαν το καθήκον τους την ώρα εκείνη. Επιπλέον καταβαραθρώθηκε η εικόνα και αξιοπιστία του κράτους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό , ενέσπειρε τον πανικό και την οργή στην κοινωνία και υπέσκαψε τους ίδιους τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη.

Ακόμα και σήμερα, η δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο τραγικό συμβάν έχει λειτουργήσει αναποτελεσματικά. Οι συγγενείς των ηρώων επιζητούν να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι.

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή τους. Η μνήμη τους θα μείνει για πάντα χαραγμένοι στο μυαλό του Κυπριακού λαού.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

Κατατέθηκε στεφάνι εις μνήμη των πεσόντων.