1η Φάση της Τουρκικής Εισβολής – 20/7/1974

20 Ιουλίου ώρα 5:20 το πρωί, οι σειρήνες πολέμου αντηχούν από άκρη σε άκρη του νησιού. 5 μόλις μέρες από την 15η Ιουλίου όπου έλαβε χώρα το πραξικόπημα ενάντια στην τότε κυπριακή κυβέρνηση. Τα τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στo πολύπαθο νησί μας μετονομάζοντας και χαρακτηρίζοντας την βάρβαρη εισβολή ως ειρηνευτική παρέμβαση.

Τη μαύρη εκείνη μέρα για την νεότερη ιστορία της Κύπρου μας, τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στο πέντε μίλι, 8 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Κερυνειας. Ταυτόχρονα σμυνοι τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις κατά τις περιοχές της ευρύτερης Κερυνειας και της Λευκωσίας. Τα δεινά της εισβολής αμέτρητα με πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, παιδιά να χάνουν τους γονείς και γονείς τα παιδιά, γυναίκες να πέφτουν θύμα βιασμού και στρατιώτες να εκτελούνται εν ψυχρώ.

Ως ΕΦΕΚ ΗΒ καταδικάζουμε την αποτρόπαια αυτή πράξη από πλευράς Τουρκίας η οποία καταπάτησε και συνεχίζει να καταπατά για τα τελευταία 46 χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το να συντηρεί ένα παράνομο κρατίδιο στο βόρειο κομμάτι του νησιού, ισοπεδώνοντας τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Η νεολαία αποτελώντας ένα καίριο κομμάτι της κοινωνίας οραματίζεται μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα που θα αποτελεί πρότυπο κράτους τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ανά το παγκόσμιο.