28η Οκτωβρίου 1940

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την είσοδο της Ελλάδας στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο με το περήφανο ΟΧΙ του Ι.Μεταξά στον Ιταλογερμανικό φασισμό, επιβεβαιώνοντας σε όλο τον κόσμο πως μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία δεν υπάρχει!


Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940, που η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο.
Η συνέχεια γνωστή: το μεγαλοπρεπέστατο “ΟΧΙ” του Ιωάννη Μεταξά σημάνει την έναρξη της ΕλληνοΙταλικής σύγκρουσης, με τους λεβέντες Έλληνες να αναγκάζουν τον ταπεινωμένο Μουσολίνι και τους 100,000 στρατιώτες του, να ζητήσουν την βοήθεια της Ναζιστικής Γερμανίας.


Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους.